AGERA

Att agera betyder att göra något när det behövs. Det kan vara att hjälpa en vän som har problem, säga till om något inte känns rätt eller stå upp för någon som blir mobbad. När vi agerar, visar vi att vi bryr oss om andra och vill göra en positiv förändring. Det är viktigt att agera för att skapa ett bättre och mer rättvist samhälle där alla kan må bra och vara trygga.

ANSVAR

Att ha ansvar betyder att vi tar hand om något eller någon och ser till att det fungerar bra. Det kan vara att ta ansvar för sina egna handlingar, sina skoluppgifter eller för andra människor. När vi tar ansvar, visar vi att vi är pålitliga och kan ta beslut som är bra för oss själva och andra. Ansvar handlar också om att hjälpa till när någon behöver det.

BARNKONVENTIONEN

Barnkonventionen är ett internationellt avtal som berättar om alla barns rättigheter. Den har skapats för att skydda barn och ge dem de bästa förutsättningarna att växa upp till friska, trygga och lyckliga vuxna. Barnkonventionen handlar om rättigheter som rätten till utbildning, rätten till att bli hört och rätten till skydd mot våld och utnyttjande. Den säger att barn ska få skydd och respekt för sina behov.

BRA KOMPIS

En bra kompis är någon som bryr sig om dig, lyssnar på dig och stöttar dig när du behöver hjälp. En bra kompis är också snäll och respekterar dig. Om något känns fel, kan en bra kompis säga till dig på ett vänligt sätt. Det är också viktigt att en bra kompis kan vara ärlig och prata om sina känslor. En bra kompis hjälper till när du behöver det och firar dina glädjeämnen med dig.

BRIS

BRIS står för Barnens Rätt I Samhället och är en organisation som hjälper barn och unga som behöver någon att prata med när de mår dåligt eller har problem. BRIS erbjuder stöd genom telefon, chatt och mejl, och de arbetar för att alla barn ska ha rätt att växa upp i en trygg miljö. Det är viktigt att veta att BRIS finns som en hjälp när man behöver någon att lyssna på.

BROTTSLIGHET

Brottslighet handlar om att göra något olagligt, alltså att bryta mot lagarna i samhället. Det kan vara att stjäla, ljuga eller skada andra. När någon begår ett brott, kan det göra andra människor ledsna eller skadade. Brottslighet är inte bra för samhället eftersom det kan skapa rädsla och osäkerhet. Det är viktigt att följa lagar och regler för att samhället ska vara tryggt och rättvist för alla.

BUP

BUP står för Barn och ungdomspsykiatrin och är en del av sjukvården som hjälper barn och unga med psykisk ohälsa. Om någon känner sig väldigt ledsen, orolig eller har problem med sina känslor eller tankar, kan de få hjälp på BUP. Här arbetar läkare, psykologer och andra experter för att hjälpa barn och unga att må bättre. BUP ger stöd för att kunna hantera svåra känslor och problem på ett bra sätt.

CIVILKURAGE

Civilkurage betyder att våga göra det som är rätt, även om det känns svårt. Det kan vara att säga ifrån när någon blir mobbad, att säga nej till orättvisa eller att stå upp för en kompis som är ensam. Civilkurage handlar om mod och omtanke. Även små handlingar kan göra stor skillnad. Alla kan visa civilkurage – både barn och vuxna.

DISKRIMINERINGSGRUNDER

Diskriminering är när någon behandlas orättvist eller illa på grund av något som de inte kan förändra, till exempel deras kön, hudfärg, religion eller funktionsnedsättning. Diskrimineringsgrunder är de saker som kan göra att någon blir diskriminerad. Det finns lagar som skyddar oss mot diskriminering så att vi alla ska behandlas lika och rättvist, oavsett vem vi är.

EMPATI

Faktatext: Empati betyder att förstå och känna med andra människor. Det handlar om att sätta sig i någon annans situation och känna hur de mår. Om någon är ledsen, kan vi känna deras sorg och försöka hjälpa till. Empati gör att vi blir snällare mot varandra och hjälper oss att förstå andras känslor. När vi har empati, är vi bättre på att vara vänliga och ge stöd till dem som behöver det.

ETIK

Etik handlar om vad som är rätt och fel när vi handlar och fattar beslut. Det handlar om att tänka på andras välmående och göra val som är bra för alla. När vi följer etiska regler försöker vi vara snälla, rättvisa och respektfulla. Det kan handla om att hjälpa någon i nöd, vara ärlig eller tänka på miljön. Etik hjälper oss att förstå vad vi borde göra för att vara goda människor och leva i harmoni med andra.

FÖRLÅT

Att säga förlåt betyder att man är ledsen för något man har gjort som har skadat eller gjort någon ledsen. När vi säger förlåt visar vi att vi bryr oss om den andra personen och vill göra saker bättre. Att säga förlåt är också ett sätt att visa att vi vill fortsätta vara vänner. Förlåt betyder att man inte vill att någon ska vara ledsen, och det hjälper oss att lösa problem och förstå varandra bättre.

GLOBALA MÅLEN

De globala målen är 17 mål som världens länder har kommit överens om för att göra världen bättre. Målen handlar om saker som att utrota fattigdom, ge alla tillgång till bra utbildning, skydda miljön och bekämpa ojämlikhet. Genom att arbeta mot de globala målen kan vi skapa en mer rättvis och hållbar värld för alla människor.

GODHJÄRTAD

En godhjärtad person är någon som är vänlig, omtänksam och bryr sig om andra. De gör goda saker för andra utan att förvänta sig något tillbaka. Godhjärtade människor är också rättvisa och ärliga, och de försöker hjälpa andra när de kan. Att vara godhjärtad gör världen bättre eftersom det sprider kärlek och vänlighet till alla omkring oss.

GRUPPTRYCK

Grupptryck innebär att känna sig pressad att göra något för att passa in i en grupp eller göra som andra gör. Det kan hända när vänner eller klasskamrater vill att man ska göra något, även om man inte vill. Grupptryck kan vara både positivt och negativt, men det är viktigt att stå upp för sig själv och göra det som känns rätt för en själv, även om andra tycker något annat.

HAT

Hat är en stark negativ känsla som kan uppstå när vi är mycket arga eller ledsna på någon eller något. Hat kan göra att vi tänker eller säger elaka saker, vilket kan såra andra människor. Det är viktigt att lära sig hantera känslor av hat och istället försöka förstå varför vi känner så. Genom att prata om våra känslor och försöka förstå andra människor kan vi minska hat och skapa mer förståelse och vänlighet i världen.

HEMMASITTARE

En hemmasittare är en person som väljer att stanna hemma från skolan eller andra aktiviteter istället för att gå dit. Det kan bero på att man känner sig osäker, ledsen eller har svårt att vara bland andra. Det är viktigt att hjälpa hemmasittare att känna sig trygga och välkomna, så att de kan börja känna sig bättre igen. Om vi ser att någon är hemmasittare, kan vi försöka prata med dem och visa att vi bryr oss om deras känslor.

KÄLLKRITIK

Källkritik betyder att vara noga med att tänka på var vi får information ifrån och om den är pålitlig. När vi söker information på internet eller hör något från andra personer, är det viktigt att fråga oss själva om källan är trovärdig. Finns det bevis för det som sägs? Är det från en pålitlig person eller organisation? Genom att vara källkritiska kan vi undvika att sprida falsk eller vilseledande information.

KOMPLIMANGER

Komplimanger är snälla saker vi säger för att ge någon en positiv känsla. När vi ger en komplimang, säger vi något bra om någon, till exempel att de ser fina ut eller har gjort något bra. Att ge komplimanger gör att vi sprider glädje och hjälper andra att känna sig bra med sig själva. Det är viktigt att komplimanger ska vara ärliga, för om vi inte menar det vi säger, kan det kännas falskt för den som får komplimangen.

KOMPROMISSA

Att kompromissa betyder att ge och ta för att hitta en lösning som alla kan vara nöjda med. När man kompromisser, kanske man inte får allt man vill ha, men man gör ett beslut som känns rätt för alla. Det kan vara att dela på något eller göra en sak som alla tycker är okej. Att kunna kompromissa är en viktig del av att vara en bra vän och att samarbeta med andra.

KONFLIKT

En konflikt är när två eller flera personer inte kommer överens. Det kan bero på att man tycker olika, har missförstått varandra eller känner sig orättvist behandlad. Konflikter är en del av livet, men det är viktigt att lösa dem på ett bra sätt. Att prata lugnt, lyssna på varandra och försöka förstå hur den andra känner är viktigt för att lösa konflikter.

KONSEKVENS

Konsekvenser är resultatet av något man gör. Om man gör något bra, kan konsekvensen vara något positivt, till exempel att man får beröm. Om man gör något fel, kan konsekvensen vara något negativt, till exempel ett straff. Konsekvenser hjälper oss att förstå att våra handlingar har effekter och att vi ska tänka på vad vi gör innan vi handlar. Det är också viktigt att ta ansvar för de konsekvenser våra handlingar får.

2. KRÄNKNING

En kränkning är när någon blir sårad av något som en annan person säger eller gör. Det kan vara ett elakt ord, en taskig kommentar eller en blick som gör att man känner sig liten och ledsen. Kränkningar kan hända en gång, men de är ändå allvarliga. Alla människor har rätt att bli behandlade med respekt. Om någon blir kränkt är det viktigt att säga stopp och prata med en vuxen.

KURATOR

En kurator är en person som arbetar på skolan för att hjälpa elever när de mår dåligt eller har problem. Kuratorn kan prata med dig om olika saker, som om du känner dig orolig, har konflikter med kompisar eller har andra problem. Kuratorn finns där för att stötta och hjälpa dig att hitta lösningar på det som känns svårt. Kuratorn är en person du kan känna dig trygg med, och de hjälper till att göra skolan till en bättre plats för alla.

MOBBNING

Mobbning är när en person blir retad, utfryst, hotad eller slagen flera gånger av samma person eller grupp. Det kan också hända på nätet, i meddelanden eller på sociala medier. Mobbning får människor att må dåligt och känna sig ensamma. Det är aldrig okej att mobba någon. För att stoppa mobbning behöver vi säga ifrån, be vuxna om hjälp och vara snälla mot varandra.

MODIG

Att vara modig betyder att man vågar göra saker som känns skrämmande eller utmanande. Mod handlar inte om att inte vara rädd, utan om att ändå göra det som känns rätt, även om man är nervös eller osäker. Mod kan vara att stå upp för någon annan, prova något nytt eller be om hjälp när man behöver det. Mod gör att vi växer som människor och kan övervinna våra rädslor.

MORAL

Moral handlar om våra egna värderingar och vad vi tycker är rätt eller fel. När vi följer vår moral, försöker vi alltid göra det som känns bra för oss själva och andra. Moral kan vara att vara ärlig, hjälpa andra eller säga förlåt när man har gjort fel. Alla människor har olika moral, och det är viktigt att vi respekterar varandras värderingar även om de inte alltid är lika som våra egna.

NORM

En norm är något som anses vara vanligt eller rätt i en viss grupp eller kultur. Normer styr hur vi beter oss i olika situationer, till exempel vad som är okej att säga eller göra. Normer kan vara bra för att skapa ordning och gemenskap, men ibland kan de vara för strikta eller orättvisa. Det är viktigt att tänka på om en norm verkligen är bra för alla och om den gör att alla känner sig välkomna och rättvist behandlade.

OLAGLIGT

Olagligt betyder att något bryter mot lagen och inte är tillåtet. Om du gör något olagligt kan du få ett straff, beroende på hur allvarligt brottet är. Exempel på olagliga handlingar är att stjäla, slå någon eller köra för fort. Lagar finns för att skapa ordning och rättvisa, så att alla människor kan leva på ett tryggt och säkert sätt.

PRATA KÄNSLOR

Att prata om känslor betyder att dela med sig av hur man mår, både när man är glad och när man är ledsen. Genom att prata om sina känslor kan vi få hjälp och stöd, och vi kan också förstå våra egna känslor bättre. Om vi inte pratar om våra känslor kan vi känna oss ensamma eller oroliga. Det är bra att prata med både vuxna och vänner om hur vi mår, för då får vi förståelse och kan må bättre.

RÄTTIGHETER

Rättigheter är saker som vi har rätt att få eller göra enligt lagar eller regler. Alla människor har rättigheter som skyddar dem och gör att de får det de behöver för att leva ett bra liv. Exempel på rättigheter är rätten till utbildning, rätten att säga vad man tycker och rätten att vara trygg. Det är viktigt att känna till sina rättigheter för att kunna skydda sig själv och andra.

RÄTTVIS

Att vara rättvis betyder att behandla alla lika och ge alla samma möjligheter. Rättvisa handlar om att alla ska få sina rättigheter och inte bli orättvist behandlade. Det innebär att man inte favoriserar någon framför en annan, och att man ser till att alla har samma chans. När vi är rättvisa gör vi världen mer rättvis och ser till att ingen känner sig utesluten eller orättvist behandlad.

RESPEKT

Respekt betyder att visa omtanke och vänlighet mot andra människor. Det handlar om att vara snäll, lyssna på varandra och tänka på andras känslor. När vi visar respekt behandlar vi andra på samma sätt som vi själva vill bli behandlade. Respekt gör att alla känner sig viktiga och att ingen blir illa behandlad. Det är viktigt att visa respekt både hemma, i skolan och när vi är ute bland andra människor.

SAMARBETA

Att samarbeta betyder att arbeta tillsammans för att nå ett gemensamt mål. När vi samarbetar delar vi på uppgifter och hjälps åt för att göra saker bättre och snabbare. Samarbete handlar också om att lyssna på andras idéer och respektera deras åsikter. Om vi samarbetar, blir det oftast både roligare och lättare att lösa problem och uppnå framgång.

SKOJ

Skoj är när vi har roligt och gör saker som gör oss glada. Det kan vara att leka med vänner, spela spel eller hitta på något kul tillsammans. När vi har skoj kan vi skratta och känna oss glada. Det är också ett sätt att lära sig nya saker på ett roligt sätt. Att ha skoj hjälper oss att koppla av och bygga starkare vänskapsband. Det är viktigt att vi ibland tar tid för att göra roliga saker och skratta.

SKOLPLIKT

Skolplikt betyder att alla barn i Sverige måste gå i skolan från och med att de är 6 år gamla tills de är 16. Skolplikten finns för att alla barn ska få den utbildning de behöver för att kunna ta sig fram i livet och göra sina drömmar till verklighet. Det är viktigt att gå i skolan för att lära sig nya saker och utvecklas.

SKOLSYSTER

En skolsyster är en sjuksköterska som arbetar på skolan och kan hjälpa till om du känner dig sjuk, skadar dig eller behöver någon att prata med om hälsa. Skolsystern kan också ge råd om hälsosamma vanor, som att äta bra, motionera och ta hand om sin kropp. Skolsystern är en trygg vuxen som är där för att hjälpa och ge stöd när du behöver det.

SNÄLL

Att vara snäll betyder att vara vänlig, omtänksam och respektfull mot andra människor. När vi är snälla visar vi att vi bryr oss om andra och deras känslor. Snällhet kan vara små saker som att hjälpa en vän, ge en komplimang eller bara säga något vänligt. Att vara snäll gör inte bara andra glada, utan även oss själva, eftersom det sprider positiv energi.

SOCIALTJÄNSTEN

Socialtjänsten är en myndighet som hjälper människor som behöver stöd, till exempel om någon mår dåligt, har problem i familjen eller inte har någonstans att bo. Socialtjänsten arbetar för att alla ska få den hjälp de behöver för att må bra och leva ett bra liv. De kan ge hjälp till både barn och vuxna och arbetar ofta tillsammans med andra myndigheter som skolan och vården.

SPRÅKBRUK

Språkbruk handlar om hur vi använder ord och meningar när vi pratar eller skriver. Att använda ett bra språkbruk betyder att vi väljer ord som är snälla, vänliga och respektfulla. När vi pratar på ett vänligt sätt, skapar vi en bra stämning och gör det lättare för andra att förstå oss. Då slipper vi missförstånd och alla känner sig hörda och respekterade. Det är också viktigt att tänka på när och var vi använder olika ord.

STÖTTA

Att stötta betyder att ge hjälp eller uppmuntran när någon behöver det. När vi stöttar någon, visar vi att vi bryr oss och att vi vill att de ska lyckas. Stöd kan vara att lyssna på någon, ge råd eller hjälpa till med något svårt. Det är viktigt att stötta varandra för att alla ska känna sig stärkta och kunna växa och utvecklas på bästa sätt.

STRAFF

Straff är en bestraffning som någon kan få om de bryter mot lagen. Straffet är tänkt att hjälpa personen att förstå att deras handlingar var fel och att de ska ta ansvar för det. Straff kan vara olika beroende på hur allvarlig brottsligheten är, och kan vara allt från böter till fängelse. Straff handlar inte bara om att straffa, utan också om att hjälpa personen att förstå varför deras handling var fel.

STRAFFMYNDIG

Att vara straffmyndig betyder att man är tillräckligt gammal för att kunna få ett straff om man begår ett brott. I Sverige blir man straffmyndig när man är 15 år gammal. Det innebär att om en 15-åring begår ett brott, kan de bli straffade enligt lagen, men om man är yngre än 15 år, kan man inte bli straffad på samma sätt. Även om man är yngre, kan man fortfarande få hjälp från vuxna som socialtjänsten eller andra myndigheter.

STUDIERO

Studiero betyder att alla får möjlighet att fokusera på sitt arbete i skolan utan störningar. Det innebär att vi visar respekt för varandra och följer de regler som finns i klassrummet. När vi har studiero kan vi koncentrera oss bättre på det vi lär oss och får möjlighet att göra vårt bästa. Studiero handlar om att alla ska känna sig trygga och kunna lära sig utan att bli avbrutna eller störda av andra.

TRAKASSERIER

Trakasserier är när någon blir illa behandlad på grund av något som har med deras person att göra, som kön, hudfärg, religion, funktionsnedsättning eller vem de blir kära i. Det kan vara ord, skämt eller handlingar som gör att personen känner sig ledsen eller rädd. Trakasserier är förbjudna enligt lagen. Alla har rätt att vara sig själva och känna sig trygga i skolan och i samhället.

TRÖSTA

Att trösta betyder att ge någon stöd när de är ledsna eller känner sig dåliga. När vi tröstar någon, kanske vi säger snälla saker, ger en kram eller bara är där för dem. Tröst hjälper en person att känna sig bättre när de har varit med om något jobbigt. Det är viktigt att visa omtanke när någon mår dåligt, för det gör att de inte känner sig ensamma i sina svårigheter.

TRYGGA VUXNA

Trygga vuxna är de personer i vårt liv som vi kan lita på. Det kan vara föräldrar, lärare eller andra vuxna som bryr sig om oss. Trygga vuxna hjälper oss när vi har problem eller när vi känner oss osäkra. De lyssnar på oss, ger oss råd och ser till att vi är säkra. När vi har trygga vuxna omkring oss, känner vi oss starkare och kan hantera svåra situationer bättre.

TRYGGHET

Trygghet betyder att känna sig säker och att inte behöva oroa sig för något. Det handlar om att veta att ingen kommer göra en illa, att man kan vara sig själv utan att känna rädsla. När vi känner oss trygga, både hemma och i skolan, kan vi må bra, koncentrera oss och utvecklas. Att känna sig trygg betyder också att det finns vuxna och vänner som man kan lita på och som hjälper till när man behöver stöd.

TYSTNADSPLIKT

Tystnadsplikt innebär att vissa vuxna, som lärare, kuratorer och skolsyster, inte får berätta för andra vad du har sagt till dem, utan ditt tillstånd. Detta gäller så länge det inte handlar om något som kan skada dig eller någon annan allvarligt. Tystnadsplikten gör att du kan känna dig trygg när du pratar med vuxna på skolan, för du vet att de inte kommer att berätta vidare om det du säger utan att du vill det.

UPPMÄRKSAM

Att vara uppmärksam betyder att lägga märke till och ta hänsyn till andra människor. När vi är uppmärksamma, ser vi när någon behöver hjälp eller när någon är ledsen. Vi lyssnar på vad andra säger och visar att vi bryr oss om deras känslor. Uppmärksamhet är också viktigt när vi arbetar tillsammans, så att alla får chans att delta och känner sig hörda och respekterade.